Atnaujinti valgiaraščiai Varėnos miesto ir rajono ugdymo įstaigose

Į 2023 – 2024 mokslo metus Varėnos rajono savivaldybės mokyklų valgyklos įžengia su atnaujintais valgiaraščiais. Visos mokyklos atnaujino nemokamo maitinimo ir pasirenkamų patiekalų valgiaraščius. Nemokamas maitinimas skiriamas mažas pajamas gaunančių šeimų mokiniams ir pirmų – antrų klasių mokiniams. Taip pat visi mokiniai gali pasirinkti valgius iš pasirenkamų patiekalų valgiaraščio.

Siekdamos įgyvendinti sveikos mitybos principus, dauguma Varėnos rajono savivaldybės ugdymo įstaigų įsigijo konvekcines krosnis. Merkinės V. Krėvės gimnazija kartu su priešmokykliniu ir ikimokykliniu skyriumi daugiau nei dešimt metų naudojasi šiomis krosnimis, o Varėnos miesto lopšeliuose – darželiuose  ir Senosios Varėnos A. Ryliškio pagrindinės mokyklos priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo skyrius jomis naudojasi trejetą metu. 2022 metais konvekcines krosnis įsigijo Valkininkų gimnazija, Valkininkų priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo skyrius, šiemet – „Ryto“ progimnazija ir Matuizų priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo skyrius.

Maistas pagamintas konvekcinėje krosnyje yra sveikesnis. Dėl įdiegtos konvekcijos – ventiliavimo sistemos, maistas išlieka sultingas, neprisvyla, vienodai iškepa keliose skardose, mažiau praranda maistinių medžiagų, nes kepa 20% žemesnėje temperatūroje. Įjungus garų funkciją yra galimybė ruošti dietinius patiekalus. Įdiegus konvekcines krosnis galima mokiniams pasiūlyti įvairesnį asortimentą sveikatai palankesnių patiekalų.

Šiais metais į valgiaraštį įtraukti nauji patiekalai: ukrainietiški barščiai, daržovių sriuba su makaronais, raugintų agurkų sriuba su perlinėmis kruopomis, kiaulienos kukulis su rausvuoju padažu, kalakutienos guliašas su bulvėmis, troškinti maltinukai su pievagrybių padažu, varškės apkepas su kriaušėmis, varškės apkepas su šaldytomis uogomis, virti kukurūziniai varškės kukuliai, avižinių dribsnių blyneliai su obuoliai, ryžių pudingas ir kiti sveikatai palankūs patiekalai. Prie garnyro siūlomos naujovės: birūs ryžiai su ciberžole, grikiai su cukinija ir daržovėmis, bulvių košė su krapais, daržovių rinkinukas, žalios salotos ir daugelis kitų. Esant poreikiui, galimi valgiaraščio pakeitimai.

Varėnos rajono savivaldybės mitybos specialistė primena, jog svarbu laikytis pagrindinių sveikos mitybos principų: saikingumo, įvairumo ir balanso, bei ugdyti sveikos mitybos principus nuo pat  vaikystės.

Mitybos specialistė Danuta Leščiukaitienė