Beržų sula ir cukrinis diabetas

Ankstyvą pavasarį, prasidėjus sulos leidimo laikotarpiui, daugelis mėgsta atsigaivinti lengvai salstelėjusiu gėrimu – sula. Daug kalbama apie sulos naudą sveikatai, tačiau ar ją gali naudoti visi.  O kaip su sergančiais cukriniu diabetu?

Nustatyta, kad diabetu sergantys asmenys gali vartoti šviežią sulą, nebijodami hiperglikemijos. Negalima vartoti pramoniniu būdu ar namuose pagamintos sulos, kurioje yra pridėtinio cukraus. Beržų sula beveik neturi angliavandenių: 100 g beržų sulos turi apie 1 g cukraus. Šis angliavandenių kiekis nesukelia hiperglikemijos požymių diabetu sergantiems asmenims.

Kanados mokslininkai atliko beržų sulos tyrimą. Buvo paimti sulos mėginiai iš įvairių beržų rūšių  sezono metu kelių dienų laikotarpyje. Pateikė išvadą: 1 l beržų sulos turi 9,2 g cukraus. Nežymiai,  tačiau sulos saldumas didėja sezono pabaigoje.

Asmenims, sergantiems cukriniu diabetu, rekomenduojama gerti po 100 ml sulos tris kartus į dieną 30 minučių iki valgio.

Šviežios sulos nauda cukriniu diabetu sergantiems asmenims:

  • Stiprina organizmą, nes suloje yra daug mineralų (kalcis, kalis, magnis, natris);
  • Iš inkstų ir šlapimo pūslės šalina akmenis;
  • Mažina kraujospūdį;
  • Skystina kraują;
  • Gerina būklę sergant kepenų, tulžies pūslės ligomis, dvylikapirštės žarnos uždegimu, bei esant skrandžio opos skausmams.

Norint išlaikyti šviežią sulą, išsaugojant sulos savybes,  galima laikyti šaldytuve 2 – 3 paras arba užšaldyti.