Dalinio švediško stalo diegimas Varėnos rajono ugdymo įstaigose

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nuo 2020 m. sausio 1 d. pradėjo įgyvendinti bandomąjį projektą – nemokamą maitinimą (pietus) skirti mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo programą (priešmokyklinukams) savivaldybių pasirinktose bendrojo ugdymo mokyklose, kuriose mokinių maitinimas organizuojamas taikant pažangias maitinimo formas, t. y. pilnos ar dalinės savitarnos (švediško stalo) modelį, vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro patvirtintu Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašu. Nuo 2020 m. rugsėjo 1 d. nemokamą maitinimą (pietus) planuojama skirti visiems mokiniams, besimokantiems bendrojo ugdymo mokyklose pagal priešmokyklinio ugdymo programą (priešmokyklinukams) ir pagal pradinio ugdymo programą pirmoje klasėje (pirmokams).

Varėnos rajone bandomajame projekte dalyvauja Merkinės V. Krėvės gimnazija, Valkininkų gimnazija, Matuizų pagrindinė mokykla ir Senosios Varėnos A. Ryliškio pagrindinės mokyklos Gudžių priešmokyklinis skyrius. Mokyklos pasirinko dalinį švediško stalo modelį. Valgyklose iš anksto ant stalų sudėlioti įrankiai, servetėlės, gėrimai bei padėti puodai su sriuba. Vaikas pats įsipila sriubos. Daugumoje valgyklų salotas vaikas gali pasirinki ir pats įsidėti, karštą patiekalą įdeda virėjos. Pvz. Valkininkų gimnazijos priešmokyklinukai apsitarnauja patys, nes mokykla turi įsigijusi marmitus. Pavalgę vaikai nusineša nešvarius indus.

Vaikai mokomi savarankiškumo, kultūringiau valgyti, atsakingai pasirinkti tai, ko jie nori, ką jie tikrai suvalgys. Nemėtomas maistas, daugiau valgoma daržovių. Jeigu lieka sriubos, tai po to kiti, kas nori, suvalgo tą sriubą.

Įgyvendinant projektą pradžioje buvo nemažai abejonių ir streso. Vaikams tikru iššūkiu tapo pvz. sriubos įpylimas su samčiu. Darbuotojai pergyveno, ar suspės su darbais ir, ar nebus dar labiau švaistomas maistas. Didelis indėlis į sėkmingą savitarnos modelio įgyvendinimą yra suaugusiųjų bendradarbiavimas – valgyklos darbuotojų, socialinių pedagogų, pedagogų bei visuomenės sveikatos specialistų.