Kokia turi būti mityba šventiniu laikotarpiu?

Prasidėjo Adventas – Kalėdų laukimo metas. Šiuo laikotarpiu, atsižvelgiant į kiekvienų namų tradicijas, uždegama advento vainiko žvakė, atidaromi advento kalendoriaus langeliai, puošiami ir tvarkomi namai bei kuriamas šventinis valgiaraštis.

Ilgėjant vakarams ir trumpėjant dienoms dažnai vakarai leidžiami užkandžiaujant prie televizoriaus ar kompiuterio. To pasekoje priaugama svorio ir paūmėja lėtinės ligos. Visuomenės sveikatos biuro mitybos specialistė rekomenduoja Advento metu susilaikyti nuo gausaus maisto vartojimo – pasninkauti. Reikėtų vartoti mažiau cukraus, miltinių patiekalų, dalinai pakeisti mėsą pupelėmis, lęšiais, avinžirniais ar grybais. Svarbu vartoti daugiau daržovių, vaisių bei grūdinių produktų. Šaltojo sezono mitybos valgiaraštyje tinka įvairūs troškiniai, šiupiniai bei sriubos. Taip pat rekomenduojama valgyti raugintas daržoves, kurios yra natūralūs probiotikai.

Mitybos specialistė Danuta Leščiukaitienė