„Liškiavos daugiafunkciame centre vyko sveikos mitybos paskaita su degustacija“

Antradienio pavakarę Liškiavos daugiafunkciame centre surengta sveikos mitybos paskaita su degustacija. Renginio metu buvo kalbėta apie sveikatai palankią mitybą kaip veiksmingą prevencinę priemonę, padedančią išvengti nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, diabeto, vėžinių susirgimų ir kitų sveikatos sutrikimų. Paskaitoje akcentuota, kad perteklinis stipriai perdirbto maisto, taip pat druskos, cukraus, sočiųjų ir transriebalų vartojimas skatina antsvorio ir lėtinių neinfekcinių ligų atsiradimą.

Rekomenduota valgiaraštį praturtinti viso grūdo produktais, skaidulinėmis medžiagomis, antioksidantais ir polifenoliais. Paskaitoje taip pat pabrėžta žuvies, ypač jūros, svarba mityboje, nes ji yra pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Omega-3 padeda mažinti cholesterolį ir slopina uždegiminius procesus organizme. Dalyviams priminta nepamiršti pakankamo vandens kiekio svarbos.

Paskaitą vainikavo sveikatai palankių užtepėlių degustacija: buvo galima paragauti avokado, avinžirnių humuso, varškės su saulėje džiovintais pomidorais užtepėlių bei ispaninio šalavijo (chia) sėklų pudingo su trintomis šilauogėmis ir namine granola.