MOKINIŲ SRAUTŲ VALDYMO, ORGANIZUOJANT MAITINIMĄ MOKYKLOSE, VYKDANČIOSE PRADINIO, PAGRINDINIO IR VIDURINIO UGDYMO PROGRAMAS,  REKOMENDACIJOS

Sveikatos apsaugos ministerija teikia Mokinių srautų valdymo, organizuojant maitinimą mokyklose, vykdančiose pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas (toliau – švietimo įstaiga), rekomendacijas:
• Organizuojant mokinių maitinimą švietimo įstaigoje, vadovaujamasi Lietuvos Respublikos
sveikatos apsaugos ministro – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo 2020 m. rugpjūčio 17 d. sprendime Nr. V-1839 „Dėl pradinio ugdymo organizavimo būtinų sąlygų“, 2020 m. rugpjūčio 17 d. sprendime Nr. V-1838 „Dėl pagrindinio ir vidurinio ugdymo organizavimo būtinų sąlygų“ ir 2020 m. birželio 16 d. sprendime Nr. V-1468 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ išdėstytomis nuostatomis.
• Rekomenduojama pirmenybę teikti maitinimui(-si) klasėse iš namų atsineštu maistu ir gėrimais
(tokiu atveju mokiniams, kurie maitinami nemokamai, išduodami maisto daviniai) arba
organizuojant maitinimą klasėse. Jei būtina, mokinių maitinimas organizuojamas valgykloje.
Galimi mišrūs variantai.
• Prieš valgydami (tiek klasėse, tiek valgykloje), mokiniai, mokytojai ir kiti asmenys (toliau –
mokiniai) privalo gerai nusiplauti rankas su vandeniu ir skystu muilu. Vienu metu rankas plaunasi
tik viena klasė.
• Rankų dezinfekcijai skirta priemonė prie švietimo įstaigos valgyklos įėjimo rekomenduojama tik
tada, kai nėra galimybių nusiplauti rankas vandeniu ir skystu muilu.
• Prie įėjimo į valgyklą ar kitoje gerai matomoje vietoje turi būti skelbiama vaizdinė informacija apie
būtinybę laikytis asmens higienos (rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo ir kt.).
• Siekiant užtikrinti saugius mokinių judėjimo srautus, rekomenduojama valgykloje maitinimą
organizuoti atskiroms klasėms (srautui) skirtingu laiku pagal sudarytą ir skelbiamą tvarkaraštį.
• Jei nėra galimybės maitinti atskirų klasių mokinių skirtingu laiku, maitinimas valgykloje
organizuojamas taip, kad valgykla būtų suskirstyta į atskiroms klasėms skirtus sektorius,
užtikrinant, kad gretimuose sektoriuose valgytų greta besimokančių ir vienu koridoriumi
besinaudojančių klasių (srauto) mokiniai. Tarp skirtingų sektorių stalų išlaikomas ne mažesnis kaip
2 m. atstumas.
• Vienu metu maitinant skirtingų klasių (srauto) mokinius, organizuojamas atskirų klasių mokinių
grupinis atėjimas į valgyklą, siekiant išvengti skirtingų klasių (srautų) mokinių tarpusavio maišymosi ir artimų kontaktų.
• Eilėse prie praustuvų, maisto išdavimo stalų, kasų, panaudotų indų ir padėklų surinkimo vietų bei
kitose vietose, kur galimas mokinių būriavimasis, tarp asmenų išlaikomas ne mažesnis kaip 1 metro
atstumas.
• Suaugęs asmuo (asmenys) turi prižiūrėti, kaip laikomasi rankų plovimo, valgymo higienos, atstumų
bei mokinių judėjimo reikalavimų. Šis asmuo (asmenys) turi dėvėti nosį ir burną dengiančią
apsaugos priemonę (veido kaukę, respiratorių ar kitą priemonę). Nosį ir burną dengiančių apsaugos
priemonių (veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių) gali nedėvėti neįgalumą turintys asmenys,
kurie dėl savo sveikatos būklės nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių (veido kaukių,
respiratorių ar kitų priemonių) dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei.
Jiems rekomenduojama dėvėti veido skydelį.
• Mokinių maitinimo metu valgykloje negali lankytis pašaliniai asmenys, jie aptarnaujami tik
specialiai tam skirtu laiku pagal skelbiamą tvarkaraštį.
• Pradinių klasių mokytojai maitinasi kartu su savo klase, vyresnių, taip pat ir kitas mokyklos
personalas – prie atskiro stalo.
• Siekiant išvengti mokinių kontakto su bendrais geriamajam vandeniui skirtais ąsočiais, termosais ar panašia įranga, rekomenduojama valgykloje geriamąjį vandenį pilstyti valgyklos darbuotojams (jei sudaryta galimybė atsigerti klasėje – švietimo įstaigos darbuotojui, tokiu atveju mokiniai naudoja vienkartines ar asmeninio naudojimo stiklines / gertuves).
• Baigę valgyti, vienos klasės (srauto) mokiniai valgyklą palieka vienu metu.
• Rekomenduojama švietimo įstaigos administracijai pasirūpinti, kad pertraukų metu mokiniai
neišeitų už švietimo įstaigos teritorijos ribų pirkti maisto į greta esančius kioskus ar parduotuves
arba informuoti mokinius ir jų tėvus, kad jei mokiniai pertraukų metu išeina už švietimo įstaigos
teritorijos, maisto prekybos objektuose jie privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos
priemones, o grįžę į mokyklą – nusiplauti rankas.

 

Lietuvos Respublikos Sveikatos Apsaugos Ministerija