Pyragų diena

Lapkričio 6-ąją Lietuvoje švenčiama Pyragų diena. Tą dieną visi kviečiami kepti pyragus o mūsų biuras ta proga siūlo sveikesnio pyrago versiją.

Kaip iškepti puikų obuolių pyragą be cukraus ir kvietinių miltų? Rodome žingsnis po žingsnio!

Mums reikės:

 

Pyrago viršui:

  • 150 g avižinių ar kitokių dribsnių (esu gaminusi ir su penkių grūdų dribsniais, skanu!)
  • 150 g migdolų (arba tiek pat migdolų miltų)
  • 100-120 g sviesto

 

Įdarui:

  • 6 vidutinių obuolių
  • 10 šviežių datulių (apie 100-120 g)
  • 2 šaukštų cinamono
  • Šiek tiek sviesto arba aliejaus obuolių apkepimui keptuvėje

 

Papildomai pyragą galima pagardinti:

  • Mėgstamais riešutais (tarkim graikiniais ar pekano)
  • Razinomis ar kitokiais džiovintais vaisiais
  • Kokosų drožlėmis
  • Saldžiąja bulve! Apie tai skaitykite straipsnio pabaigoje.

1. Pimiausia pasiruošime maltus migdolus pyrago viršui (jeigu vietoje migdolų naudosite migdolų miltus, šį žingsnį praleiskite). Migdolus užpilame karštu vandeniu (kad pilnai apsemtų riešutus) ir paliekame pastovėti 5-10 minučių. Tada riešutus nukošiame. Jų luobelės jau turėtų būti išbrinkusios ir atšokusios. Vos paspaudus migdolas beveik pats iššoka iš luobelės. Taip išgvildename visus riešutus palikdami tik baltas jų dalis. Migdolus nusausiname, sudedame į trintuvą ir sumalame iki smulkių trupinukų (malant gali tekti sustoti ir pamaišyti masę šaukštu).

2. Pasiruošiame datulių tyrę, kuria saldinsime pyragą. Datules nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame kietas odeles (jeigu datulės super šviežios, to gali ir nereikėti), išimame kauliukus ir užpilame karštu vandeniu, kad datules visiškai apsemtų. Paliekame pastovėti 5-10 minučių. Tada nenupylę vandens datules elektriniu trintuvu arba virtuvės kombainu sutriname iki vientisos tyrelės.

3. Obuolius nulupame ir supjaustome plonomis riekelėmis.

4. Keptuvėje įkaitiname šiek tiek sviesto arba aliejaus ir apkepiname obuolių riekeles ant vidutinės ugnies apie 6-8 minutes, kol vaisiai suminkštės (svarbu kad jie būtų minkšti, bet nesutižę). Nepamirškite vis pamaišyti. Jeigu obuoliai pradeda skrusti, įpilkite šiek tiek vandens.

5. Į keptuvę su obuoliais dedame datules, beriame cinamoną, išmaišome ir dar kelias minutes patroškiname. Pradės skleistis cinamono aromatas. Jeigu masė labai klampi, praskiedžiame trupučiu vandens. Papildomai galite įdėti razinų ar kitokių džiovintų vaisių.

6. Keptus obuolius sukrečiame į pyrago formą (naudojau stačiakampę 20×25 cm), išlyginame šaukštu.

7. Pasiruošiame pyrago viršų. Maltus migdolus (arba migdolų miltus, jeigu naudojate juos) pirštais sutriname su minkštu kambario temperatūros sviestu ir dribsniais. Masė turi kibti tarpusavyje. Jeigu norite, papildomai galite įdėti mėgstamų riešutų ar kokoso drožlių. Tik įbėrus pastarųjų viršutinis pyrago sluoksnis bus trapesnis. Ypatingi smaližiai gali pasaldinti šį pyrago sluoksnį pora šaukštų cukraus, bet nerekomenduočiau, nes nuo datulių pyrage tikrai pakankamai saldumo.

8. Obuolius užklojame migdolų-dribsnių mase. Paplojame, kad paviršius taptų lygus.

9. Pašauname į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepame apie 25-30 minučių arba kol paviršius įgaus auksinį atspalvį. Vis žvilgtelėkite, nes greitai gali susvilti. O tada traukiame iš orkaitės, daliname į lėkštes ir mėgaujamės!

Pyragas labai skanus dar šiltas su jogurtu ar ledais.

O tikri smaližiai papildomai gali pasisaldinti pyragą apšlakstę šviežiu medumi.

šaltinis : www.lamaistas.lt