Sveikos mitybos popietė

Minint Sveikos mitybos dieną Visuomenės sveikatos biure susirinko Varėnos rajono mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų vyriausiosios virėjos. Dalyvės pristatė paruoštus namuose sveikuoliškus patiekalus, aptarė jų sudedamąsias dalis, bei jų nauda sveikatai. Buvo kalbama apie maitinimo organizavimo ypatumus ugdymo įstaigose, esant sudėtingai epidemiologinei situacijai. Diskutuota apie maisto ir veterinarijos patikrinimus. Dalyviai dalinosi patirtimi, bendrai sprendė iškilusius klausimus, bei vaišinosi paruoštais patiekalais.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dalinamės moliūgų ir varškės apkepo receptu :

 

 

 

 

 

 

Moliūgo masė:
500 g kepto moliūgo,
2 kiaušiniai,
70g cukraus,
1 šaukštas vanilinio cukraus,
1 kaupinas šaukštas krakmolo;
Varškės masė:
500 g varškės,
2 kiaušiniai,
100g cukraus,
1 šaukštas vanilinio cukraus,
1 kaupinas šaukštas krakmolo;
Užpilas:
100 g kepto moliūgo,
1 kiaušinis;
70g jogurto arba grietinės,
šiek tiek cukraus.
1. Moliūgą nuvalyti, supjaustyti gabalais, sudėti į skardą, uždengti foliją, kepti 180°C orkaitėje 1 val.
Atidengti ir dar pakepti 10 min. Masę sublenderiuoti, atvėsinti.
2. Į kepto moliūgo masę įmušti kiaušinius, sudėti cukrų, krakmolą ir sublenderiuoti.
3. Varškę išsukti su kiaušiniais, cukrumi ir krakmolu. Labai svarbu, kad moliūgų ir varškės masės būtų vienodos konsistencijos.
4. Orkaitę įkaitinti iki 180° C. Kepimo formą arba iškloti kepimo poperiumi, arba aptepti sviestu.
Apkepą formuojame kaip keksą „zebra“: į vidurį kepimo indo pakaitomis dedame po šaukštą
skirtingos masės.
5. Kepame 170°C 45 min. Po to atsargiai, neištraukiant iš orkaitės, uždedame užpilą ir dar kepti 10 -15 min.

6. Pasibaigus kepimo laikui, orkaitę išjungiama, durelės praveriamos, o apkepas paliekamas dar 15
min. orkaitėje. Praėjus laikui apkepas išimamas ir atvėsinamas.
Skanaus!
Patarimas: Jeigu iškepėte per daug moliūgo, sušaldykite. Sudėkite į šaldymo maišelius, sunaudosite kitiems kepiniams ar sriubai. Puikus šaldymo būdas, nes užima mažai vietos šaldiklyje.

Mitybos specialistė Danuta L.