Žiemos metu labai dažnai grįžtame sušalę. Tada norisi apsivilkti storą megztinį, apsimauti šiltomis šlepetėmis, suvalgyti karštą šildantį patiekalą ar išgerti karšto gėrimo. Karštas maistas gali greičiau sušildyti kūną negu šildytuvai, krosnelės ar elektrinės šildyklės.
Tinkamai paruoštas karštas maistas greitina metabolizmą, ko pasekoje organizmas greičiau sušyla. Todėl svarbu žinoti, kokie produktai ar prieskoniai turi šildančių savybių. Sušildantys karštieji patiekalai: sriubos, troškiniai, gėrimai sudėtyje turintys imbiero, kardamono, ciberžolės, krienų, česnakų, svogūnų, paprikos, aitriosios paprikos. Dažniausiai šie produktai turi daug polifenolių, kurie stabdo uždegiminius procesus bei stiprina imunitetą.
Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien valgyti sriubą. Pagaminti sriubą nėra sudėtingas procesas, o rezultatas akivaizdus. Sriuba – tai cinko ir vitamino C šaltinis, kuris stipriną organizmo atsparumą peršalimo ligoms bei sušildo kūną. Sriubos neturi daug kalorijų ir yra lengvai virškinamas patiekalas. Jei norima maistingesnės sriubos, galima pagardinti mėsa: kalakutiena, vištiena, jautiena ar žuvimi. Prie šildančių sriubų galime priskirti trintą moliūgų sriubą, charčio sriubą, čili sriubą, guliašinė sriubą, žuvienę, džiovintų grybų sriubą ir kt.
Troškiniai, kitaip vadinami „vieno puodo“ patiekalai, taip pat priskiriami prie šildančių patiekalų. Šių patiekalų pranašumas – pagaminti galima iš to, ką turime šaldytuve. Tai gali būti įvairios kruopos (ryžiai, perlinės, miežinės, sorų kruopos, grikiai), daržovės (morkos, svogūnai, cukinija, pomidorai, moliūgas, baklažanai), mėsa (jautiena, veršiena, paukštiena), grybai, ankštinės ir kt. Gaminant patiekalus viename puode sluoksniais sudedami produktai. Riebalų dedama minimaliai arba visai nededama, po to užpilama vandens arba gali troškintis savo sultyse. Dažniausiai šie patiekalai ilgai troškinami orkaitėje. Pagaminkite namuose šildančių troškinių – plovą, chašlamą, čili troškinį, rizotą, vengrišką guliašą, vištienos karį, pupelių troškinį ir kt.
Svarbu! Žiemą organizmas turi gauti pakankamą kiekį vitaminų C, A, D ir E. Primename, kad vitamino A gausu jūros žuvyje, kepenyse, kiaušinio trynyje, pieno produktuose, svieste ir oranžinės bei geltonos spalvos daržovėse ir vaisiuose. Kad papildyti Vitamino C atsargas rekomenduojama vartoti daugiau raugintų produktų, bulvių, prieskoninių žolelių, o vitamino E gausu pupelėse, avinžirniose, avokadose, riešutuose bei aliejuje. Sumažinant vitamino D trūkumą – valgykite riebią žuvį, kiaušinio trynius, pieno produktus, grybus.
Mitybos specialistė Danuta Leščiukaitienė