Šildančios arbatos rudeniui

Artėja žvarbūs, darganoti orai. Dažnai teks grįžti namo sušalus, su varvančia nosimi, geliančia gerkle ir nemaloniu kosuliu. Į pagalbą galima pasitelkti natūralias priemones, kartais, pagurkšnojus karštos arbatos, neprireikia ir medikamentų.
Rekomenduojame keletą šildančių rudeninių arbatų receptų: su liepžiedžiais, medumi, imbieru. Galite paruošti rudenines arbatas klasikinės juodosios arbatos pagrindu arba iš žolelių ar kitų priedų antpilo.  Šildančioms arbatoms gaminti nereikia alkoholio, nes imbieras, medus ar apelsinas padės jums sušilti. Išbandykite šiuos rudeniškus šildančius arbatų receptus, kurie idealiai tinka vėsiems, ilgiems vakarams.

Arbata su gvazdikėliais „Oranžinė nata“

Sudėtis:

  • pusė arbatinio šaukštelio juodosios arbatos,
  • 2 gvazdikėliai,
  • 1 anyžių žvaigždutė,
  • apelsino skiltelė,

Paruošimas:

  1. Užplikyti arbatžoles.
  2. Į užplikytą, karštą arbatą sudėti gvazdikėlius ir anyžius.
  3. Į šiek tiek pravėsusią arbatą dėti apelsino skiltelę ir pagardinti medumi.

Gvazdikėliai turi antibakterinių ir antivirusinių savybių. Be to, juose yra kalcio, geležies, kalio ir vitaminų A bei C.

Laimo arbata su medumi ir imbieru

Sudėtis:

  • pusė arbatinio šaukštelio mėgstamos arbatos arbatžolių,
  • 2 griežinėliai žaliosios citrinos,
  • medus, geriausiai liepžiedžių,
  • žiupsnelis malto imbiero.

Paruošimas:

  1. Arbatą užplikyti įprastai.
  2. Į užplikytą, karštą arbatą sudėti imbierą.
  3. Į šiek tiek pravėsusią arbatą dėti laimo skilteles ir pagardinti medumi.

Imbieras, išskyrus tai, kad šildo visą kūną, taip pat turi priešuždegiminių savybių, dėl kurių jis gydo peršalimą. Be to, tai yra gausus vitaminų šaltinis: C, A, B2, P, PP, mineralinės druskos ir mikroelementai.

Liepžiedžių arbata

Sudėtis:

  • 2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų liepžiedžių žiedų,
  • verdantis vanduo,
  • aviečių sultys.

Paruošimas:

  1. Į puoduką įdėti 2 arbatinius šaukštelius liepžiedžių ir užpilti verdančiu vandeniu.
  2.  Palikti uždengtą 15 minučių, tada pagal skonį įpilti šiek tiek aviečių sulčių.

Liepžiedžių arbata pasižymi šildančiu, prakaitavimą skatinančių poveikiu, padeda kovoti su karščiavimu, valo kvėpavimo sistemą ir lengvina atsikosėjimą. Puikiai tinka rudens ir žiemos laikotarpiu, nes puikiai stiprina imunitetą.

Aviečių arbata su cinamonu

Sudėtis:

  • 1 arbatinis šaukštelis mėgstamos arbatos,
  • 50 ml aviečių sulčių,
  • žiupsnelis cinamono,
  • šaukštelis medaus, geriausiai – liepžiedžių.

Paruošimas:

  1. Užpilti arbatžoles verdančiu vandeniu
  2. Įpilti aviečių sulčių, cinamono ir medaus, sumaišyti.

Aviečių vaisiai ir lapai turi priešuždegiminių ir šlapimą varančių savybių (diuretikai).  Jie yra karščiavimą mažinantys ir prakaitavimą skatinantys. Juose yra daug vitaminų, įsk. C, E, B1, B2, B6, stiprina imunitetą. Mūsų močiutės virdavo arbata iš aviečių stiebų, pagardindavo ją medumi ir naudodavo ją prie peršalimo arba atsikosėjimui palengvinti.

Erškėtrožių arbata su medumi

Sudėtis:

  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų erškėtrožių,
  • citrinos skiltelė,
  • šaukštelis medaus.

Paruošimas:

  1. Užpilti erškėtrožes vėsiu vandeniu kelioms valandoms.
  2. Dėti ant ugnies, kai užverda sumažinti liepsną ir virti 5 min.
  3. Į šiek tiek pravėsusią arbatą dėti medaus ir citrinos skilelę.

Daugelyje Rytų šalių imunitetui stiprinti geriama erškėtuogių arbata. Erškėčių vaisiuose itin daug įvairių vitaminų, ypatingai vitamino C, kurio turi didžiausią kiekį lyginant su kitomis daržovėmis ar vaisiais. Erškėtrožių vaisiai turi  antioksidacinių, priešuždegiminių, priešvėžinių savybių. Tai tvirtai įrodyta moksliniais tyrimais.

Nesušalkite!