Sveikatai palankios mitybos popietė Dargužių bendruomenėje

Penktadienio popietę Dargužių bendruomenės namuose gyventojai dalyvavo Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro organizuotoje paskaitoje apie sveikatai palankią mitybą. Suaugusiems žmonėms svarbu rūpintis savo mityba, nes ji turi įtakos sveikatai, energijai bei nuotaikai. Teisingai subalansuota mityba padeda išvengti nutukimo, širdies ligų, diabeto ir kitų sveikatos problemų. Tai taip pat svarbu geram fiziniam ir psichologiniam funkcionavimui kasdieniniame gyvenime.
🍏🍏🍏
Mitybos specialistė akcentavo, jog perteklinis druskos, cukraus, sočiųjų riebalų vartojimas skatina širdies ir kraujagyslių ligų bei II tipo cukrinio diabeto atsiradimą, cukraus ir riebalų gausus vartojimas veda prie nutukimo ir vėžinių susirgimų.
🍏🍏🍏
Druska yra būtina žmogaus organizmui: palaiko skysčių pusiausvyrą, perduoda nervinius impulsus, kontroliuoja raumenų judesius, gerina maisto skonį, saugo maistą nuo gedimo bei turi konservuojančių savybių. Perteklinis druskos vartojimas neigiamai veikia sveikatą. Dalyviai išklausė patarimų, kaip mažinti druskos vartojimą.
🍏🍏🍏
Cukrus nėra blogis, bet per didelis pridėtinio cukraus kiekis yra žalingas sveikatai. Rekomenduojamas suaugusiems pridėtinio cukraus kiekis ne daugiau yra 25 g į dieną, o vaikams – 5 g. Dalyviai gavo rekomendacijas, kaip atsisakyti perteklinio cukraus ir kuo jį keisti.
🍏🍏🍏
Aptartos mitybos tendencijos ir susiformavę stereotipai. Ilgą laiką buvo rekomenduojama liesa mityba, be riebalų. Vistik riebalų žmogaus organizmui reikia. Be riebalų neįsisavinami riebaluose tirpus vitaminai A, D, E, K, sutrinka hormonų veikla, prarandamas ilgalaikio sotumo jausmas, maistas netenka skonio. Perteklinis vartojimas skatina ŠKL atsiradimą, nutukimą, II tipo diabetą. Todėl svarbu, kokius riebalus vartojama. Gyvulinės kilmės riebalai turėtų sudaryti 10% nuo visų riebalų. Dalyviai gavo patarimų, kaip pasirinkti aliejų, sviestą ar kitus riebalus bei vartoti Omega 3 riebalų rūgščių.
🍏🍏🍏